In cea mai mare parte a intervenirii problemelor de erectie, factorii determinanti care se asociaza cu acest fenomen pot fi considerati ca fiind primul semn de aparitie al unei afectiuni medicale, precum bolile cardiovasculare, bolile prostatei, diabetul zaharat si multe altele. La fel de des pot fi intalnite in problemele legate de erectie si depresia sau stresul zilnic. In unele cazuri insa, ca si factor determinat poate fi si aparitia unor traume psihice, trauma legata de calitatea actului sexual, de marirea penisului, dar si lipsa armoniei in cuplu. Spre surprinderea multor barbati, este de stiut faptul ca varsta nu afecteaza capacitatea individului de a se bucura de o viata sexula cu adevarat implinita.

Cu toatea acestea, barbatii trecut de 40 ani, considera in procentaj de peste 80% ca varsta constituie un factor important in activitatea sexuala. In mod firesc, odata cu inaintarea in varsta, in organismul oricarui barbat se produc modificari care influenteaza activitatea sexuala. Primele semne ale aparitiei “imbatranirii” organismului sunt timpii mai lungi de raspundere la excitatia sexuala, fapt pentru care este nevoie de o stimulare mai intensa si de mai lunga durata pentru a obtine erectia. In acelasi timp, va creste si perioada de timp intre erectii, penisul avand nevoie de un repaus mai indelungat pentru a o putea lua de la capat. In zilele noastre, barbatii sunt tot mai preocupati de problemele legate de erectie, interesul aparand inca de la varsta de 35 de ani, o varsta totusi destul de frageda. Daca numarul cazurilor cu probleme de erectie creste la barbatii mai in varsta, aceasta se datoreaza faptului ca exista o probabilitate mai mare ca acestia sa aiba afectiuni medicale asociate disfunctiei erectile precum diabetul zaharat, boli ale prostatei, hipertensiunea arteriala, arteroscleroza, etc.

Chiar daca disfunctia erectila este o afectiune a barbatului, ea este considera o problema a cuplului. Din momentul aparitiei tulburarilor legate de erectie, barbatul nu mai devine la fel de comunicativ in viata de cuplu si are tendita de a se inchide in sine. Pentru el, problemele de erectie sunt asociate cu varsta sau cu stresul la care este supus in activitatea de zi cu zi. Din cauza aceasta, el poate deveni frustrat, deprimat sau chiar resemnat si sa renunte treptat la activitatile sexuale. Increderea in sine, care este cel mai important factor, va pierde teren in fata problemelor de erectie. Barbatul nu se va mai simti corespunzator din punct de vedere sexual si va deveni din ce in ce mai frustrat. In timpul acesta, chiar si partenera lui are de suferit, va incepe sa creada ca nu mai are aceeasi capacitate de a-si seduce persoana iubita. Lipsa dialogului intre parteneri si a incercarii de a gasi solutii doar impreuna, duce la o instrainare iar la sfarsit la o acceptare a lucrurilor ca pe o fatalitate. Este foarte important ca rezolvarea problemelor legate de erectie si a afectiunilor ce le determina sa fie puse in aplicare inca de la primele semne ale aparitiei acestei disfunctii erectile, pentru ca viata si activitatea sexuala a cuplului sa nu aiba de suferit.

Cu toate ca problemele de erectie sunt asociate in majoritatea cazurilor, cu cele ale unor afectiuni medicale, sau au aparut ca efect in urma unor tratemente medicamentoase, ori a factorilor legati de stilul de viata, se stie faptul ca marea majoritate a acestora se trateaza eficient si sigur. Intotdeauna va exista un remediu cat se poate de eficient in remedierea si imbunatatirea perfomantelor sexuale, trebuie doar sa intrebi un specialist in astfel de probleme. In asemena cazuri, jena si indiferenta trebuie lasate la o parte, fiindca orice barbat merita sa aiba parte de experiente sexuale fantastice.