Problemele impotentei asupra barbatului

Impotenta este un subiect sensibil, delicat, actualmente, este denumita mai mult „disfunctie erectila”, un termen mai larg dar nu cu mult mai usor de acceptat.

Dictionarul defineste impotenta in actul sexual ca fiind „o lipsa de vigoare din punctul de vedere al puterii fizice, intelectuale sau morale; referitor la barbat, incapacitatea de a sustine actul sexual”. Aceasta definitie omite insa sensurile coplesitoare de frustrare, jena si neputinta pe care le mai are acest cuvant. Aceasta se aplica atat barbatilor, cat si partenerelor lor. Dictionarul ne mai ofera si alte cuvinte: „ineficienta”, „incapacitate”, „emasculinare” si „dezarmare”, „inoperare”, „inadecvare”, „incapacitate”. Trebuie sa disociem aceste asociatii de starea fizica reprezentata de disfunctia erectila. Cum putem demonta aceasta perceptie traumatizanta a ceea ce reprezinta, pentru multi barbati, intr-un moment al vietii lor, o stare normala?

Impotenta in actul sexual si o slaba erectie a penisului sau pierderea erectiei in momentele importante reprezinta un semnal important pentru viata ta sexuala. Fie ca este vorba de un fenomen izolat sau apare doar in momentul in care te simti foarte obosit si fara pofta sau daca este chiar frecvent inseamna ca suferi de o disfunctie erectile, iar in functie de felul in care se manifesta diagnosticul difera.

As vrea sa revin ca realitatea fizica a starii fizice pe care o reprezinta impotenta. Inseamna pur sa simplu sa nu fii capabil, in mai mult de 25% din ocazii, sa obtii si sa pastrezi un grad suficient de erectie pentru un act sexual. Barbatul poate sa doreasca sa se simta excitat dar nu are erectie sau unii au o erectie care nu este suficient de ferma pentru a realiza penetrarea. Barbatul poate sa-si doreasca sa se simta excitat dar sa nu aiba erectie sau sa o aiba dar sa o piarda inaintea penetrarii sau a ejacularii. Cauza poate sa fie organica, putand fi asociata cu o afectiune, cu oboseala, varsta sau medicatia, ori psihologica, ori o combinatie acelor doua. Interesant este faptul ca mai multe cursuri care afirma ca impotenta masculina are mai curand cauze organice decat psihologice, enumera depresia ca fiind unul dintre cei mai importanti factori medicali care genereaza impotenta, alaturi de alte acuze, cum ar fi diabetul sau bolile cardio-vasculare.

Impotenta se face mai mult simtita atunci cand vine vorba de actul sexual, fiind o problema care poate fi trecuta cu vederea in cazul unei vieti sexuale nu prea active sau poate chiar fi diagnosticata gresit atunci cand actul sexual este monoton. Daca obtii o erectie greu cand esti excitat poate e cazul sa iti faci minime probleme asupra aparitiei impotentei si efectele nocive asupra barbatului.